A hölgyek súlya öt jelentős változási fázison megy keresztül egy hosszútávú kapcsolat alatt, állapította meg egy új brit felmérés. A súlygyarapodás illetve -csökkenés elsősorban a boldogság függvénye, derült ki egy fogyasztószer-gyártó cég által finanszírozott kutatásból, amelyet a Telegraph és a Daily Mail című brit lapok csütörtöki internetes oldala hozott nyilvánosságra.

A korai udvarlási időszakban a hölgy fogyni kezd, körülbelül 3 kilót veszíthet súlyából, mert próbál csábítóbbnak tűnni új partnere előtt. Ahogy a nő egyre biztosabb lesz a dolgában, felszed néhány kilót (átlagban 5 kilóig), elsősorban a vacsorázással vagy otthon töltött nyugalmas esték hatására. A házasságkötés előtt újabb jelentős fogyás várható - úgy 4 kiló körül -, mert a mennyasszony igyekszik csúcsformában lenni a nagy napra. Ezt követi a gyerekvállalás és a szülés fázisa, az elengedhetetlen pluszkilókkal. Végül a felnövekvő gyerekek mellett a nők kerítenek időt és energiát, hogy "újra feltalálják magukat" és képesek ismét súlycsoportot váltani.

A közvélemény-kutatásban 3000 brit nő vett részt, és 70 százalékuk állította, hogy kapcsolata a legjelentősebb tényező, amely befolyásolja közérzetét. A hölgyek több mint egynegyede vallotta be: tart attól, hogy partnere elfordulna tőle, ha felszedne 6-10 kilót. A nők csaknem háromnegyede ugyanakkor elmondta azt is, hogy nem aggódik nagyon a súlya miatt, amikor elégedett egy kapcsolatban. (FH)