A kövérség oka: túl kevés örömreceptor az agyban

nef
2008.10.17. 09:49

A kövérek agyában kevesebb örömreceptor van, ezért esznek többet -állítják texasi kutatók. A tudósok szerint ugyanis a túlsúlyosak csak több étel elfogyasztásával élik át ugyanazt az örömöt, amit másoknak ad az evés. Új elméletüket a kutatók a Science című amerikai tudományos hetilap legfrissebb számában jelentették meg - adta hírül a Független Hírügynökség.

A tudósok új elmélete szerint a kövérek agyában kevesebb a dopaminreceptor. A dopamin az "örömhormon", amely például evés, kábítószer-fogyasztás, vagy szex közben keletkezik.

A texasi kutatók más amerikai egyetemek tudósaival együttműködve mágnesrezonanciás készülékkel vizsgálták, hogy mennyire aktiválódtak a dopaminreceptorok akkor, ha a kísérleti alanyok csokoládé ízű tejkoktélt ittak, és mennyire akkor, ha az italnak nem volt íze. Utána megvizsgálták, hogy a kísérleti alanyoknak van-e egy olyan génvariánsuk, amelynek a megléte esetén az agyban kisebb a dopaminreceptorok száma. Végül pedig egy éven át figyelemmel kísérték az alanyok testtömegindexét.

A kutatók szerint a felfedezés érthetőbbé teszi a kóros elhízás folyamatát, de nem jelenti azt, hogy akiknek kevesebb a dopaminreceptoruk, azok menthetetlenül kövérek lesznek. A tudósok szerint a szokások megváltoztatásával és gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni a kövérséget.