Immár orosz műholdas helyzet-meghatározóval is nyomon követheti Konit, Oroszország első kutyáját gazdája, Vlagyimir Putyin kormányfő, az orosz lapok beszámolója szerint az orosz GLONASZSZ rendszerhez kapcsolódó nyakörv pénteken került Koni nyakára.
Szergej Ivanov, a rendszer fejlesztéséért felelős miniszterelnök-helyettes Putyin korábbi érdeklődésére már nyárra ígérte a nyomkövetőt, de végül szeptemberben adta át a kormányfőnek, és csak pénteken helyezték az eb nyakára.
Putyin előbb aggódott, mert a hírek úgy szóltak, hogy a készülék nagy és nehéz, de mivel megnyugtatták, hogy mindössze 170 gramm a súlya, végül felcsatolta. Mindenesetre megkérdezte a fekete labradort, hogy tetszik-e neki az ajándék, majd "tolmácsolta" is Koni véleményét azzal, hogy tetszik neki, hiszen csóválja a farkát. Egyébként nem lehetett kipróbálni a berendezést, mert Koni nem volt hajlandó eltávolodni gazdájától, akinek nyilván nincs túl sok ideje foglalkozni vele.
Ivanovnak azzal mindenesetre sikerült eldicsekednie, hogy a szerkezet energiatakarékos, amennyiben csak akkor lép működésbe, ha a kutya mozog vele, írja az MTI.