horoszkóp

Új repülési rekordot állított fel egy kis goda

2008.10.24. 10:46

Új rekordot állított fel a kis goda: ez a madár Alaszkától Új-Zélandig csaknem 11 ezer 700 kilométert tesz meg, anélkül, hogy megállna enni, inni vagy aludni - olvasható a Die Welt című német lap online kiadásában.  A hosszútávrepülés eddigi - ember által kikiáltott - csúcstartója a távol-keleti póling (Numenius madagascariensis) volt, amelyik az Ausztrália és Kína közti csendes-óceáni szakaszt három-öt nap alatt teljesíti, és eközben mintegy 6500 kilométert repül. 
Az alaszkai USGS tudományos központ munkatársai, Robert Gill Jr.-ral az élükön 23 kis godába (Limosa lapponica baueri) implantáltak, illetve a madarak hátára erősítettek miniatűr jeladókat. Kilenc madár esetében sikerült igazolni, hogy a plusz teher ellenére elérték céljukat. A repülés távolsága 7000 és kis híján 11 ezer 700 kilométer között változott, a madarak 5-9 napig voltak úton.  A többi goda útját és sorsát nem tudták nyomon követni a kutatók, mivel a jeladók le- illetve kieestek. 
A kutatók szerint az adatokból következik a kérdés, hogy vajon miért vetik magukat alá ekkora tortúrának a madarak, holott Ázsia partját követve több megállót beiktatva is elvonulhatnának délre. Válaszképp azt írják, hogy valószínűleg időt és energiát takarítanak meg ezzel, mivel a part mentén pár ezer kilométerrel hosszabb az út, ráadásul a le- és felszállás energiaigényes, a tartalékok feltöltésére beiktatott szünetek pedig jó néhány napot, akár heteket is igénybe vennének. Eközben a madarak ki lennének téve számtalan veszélynek - ragadozó madaraknak vagy betegségeknek -, amelyeket a közvetlen repüléssel elkerülnek. (MTI)