Tíz éve, 1998. november 3-án halt meg Bob Kane amerikai képregény rajzoló, író. Leghíresebb teremtményét, Batmant 1939-ben vetette papírra, s hatvan éven át volt hű gondozója - írja az MTI.

A denevérember szülőatyja New Yorkban látta meg a napvilágot 1915 októberében, eredeti neve Robert Kahn volt, ezt cserélte le Bob Kane-re 18 éves korában. 1934-től a Max Fleischer Stúdió segéd-animátora volt, a képregények világába két év múlva csöppent bele, amikor a Wow, What A Magazine munkatársa lett.

Itt jelentek meg első saját rajzai, megalkotta Hiram Hick figuráját, s kiegészítő alakokat rajzolt más képregényekhez. Hiram Hick után jött Ginger Snap, Oscar the Gumshoe, majd Professor Doolittle alakja is. Utóbbiakat már a frissen megalakult DC Comics kiadó munkatársaként vetette papírra. 1939 ritka jó évnek bizonyult a cég számára, megszületett ugyanis Superman figurája, s mivel a szerkesztők még több szuperhőst akartak, Bob Kane is felkérést kapott egy figura megalkotására. Így jött a világra Bat-Man, akinek megalkotásához Kane saját bevallása szerint egy kicsit Zorro legendájából, egy kicsit Leonardo repülő szerkezetének (ornitopterének) terveiből és egy kicsit az 1930-as The Bat Whispers című filmből merített. Batman polgári neve, a Bruce Wayne a skót történelmi alaktól, Robert of Bruce-tól és az amerikai függetlenségi háború egyik tábornokától, Anthony Wayne-től származik.

A Denevérember eredetileg Supermanre hajazó piros szerelésben pompázott volna, de erről egy feltörekvő ifjú történetíró, Bill Finger lebeszélte Kane-t, így lett végül Bat-Man szürke és fekete. Finger rengeteg ötlettel gazdagította Kane terveit, a legkalandosabb történetek is az ő fejéből pattantak ki. Elismerésben azonban soha nem volt része, a denevérember szülőjeként mindvégig Bob Kane-t ismerte a világ. Idősebb éveiben maga Kane is elismerte: hiba volt megtagadni Fingertől, hogy részévé váljon a legendának, s hogy ismeretlenül, szegényen haljon meg.

Az 1939-ben debütáló Bat-Man hatalmas siker lett, hamarosan már két asszisztens segített Kane-nek a rajzolásban. A denevérálcába bújó hős hamarosan már segítőt is kapott Robin személyében, a figura ötlete szintén Fingertől származott. "Batmannek is kell egy Watson, akivel megbeszélheti gondjait" - mondta Finger. Kane ráharapott az ötletre, sőt nemsokára megszületett Joker, a hős legfőbb és leggonoszabb ellensége is.

A "bőregér" természetesen mozgókép formájában is hódító útra indult, tévésorozat, majd több filmfeldolgozás is született a képregényből. A Tim Burton-féle Batmanban egy rövidke szerepben maga Bob Kane is feltűnt  - volna, de végül egészségügyi állapota ezt nem tette lehetővé. Helyette több Batman-filmben tűnt fel felesége, aki általában egy cserfes újságírónőt formált meg Gotham City világában.
Bob Kane 83 évesen, 1998-ban hunyt el, a legújabb filmfeldolgozások hatalmas sikerét már nem érhette meg.