A hölgyeknek nem a változó kor, hanem a korosodás árt

nef
2008.11.01. 13:59

A nők koszorúérbetegség-kockázata a változó kor végére nem annyira a hormonháztartás változása miatt romlik, hanem egyszerűen az évek múlása miatt - írta az MTI. Az érdekes megfigyelés eredményeit a Journal of Hypertension közölte.

Régóta ismert, hogy a férfiak gyakorta fiatalon, 40-50 éves korukban kapnak szívinfarktust, a hölgyek viszont főleg a változó kor végére, későbbi éveikben kerülnek ilyen helyzetbe. A közismert magyarázat erre általában az volt, hogy a női nemi hormonok valamilyen módon védik a szívet és ezért a nők akkor válnak veszélyeztetetté, amikor a változó korba kerülnek, amikor bekövetkezik a klimax.   

Edoardo Casiglia és munkatársai arra gondoltak, hogy a hölgyek változó kora nem valami különleges kockázati tényező, hanem csupán olyan törvényszerű változás, ami a nőkben is előhívja a férfiakban már korábban érvényesülő rizikófaktorokat: emeli a vérnyomást, a vérzsírok és a vércukor szintjét és egyéb, kedvezőtlen körülményeket.   

Csaknem tízezer felnőttet kezdtek vizsgálni 19 éve Olaszországban, és ezeknek egészségügyi állapotát rendszeresen ellenőrizték. A legkülönbözőbb laboratóriumi és egyéb méréseket végezték a tanulmány csaknem két évtizedes időszaka során. A női résztvevők adatait nem csak a férfiak leleteihez hasonlították, hanem azt is megnézték, van-e különbség a fiatal hölgyek és a változó kor utáni időszakba lépő nők eredményei között.    A közismert szív- és érrendszeri kockázati tényezők: a vérnyomás, a vércukor és az inzulin szint, a vérzsírok és a testtömeg index adatok statisztikailag értékelhetően emelkedettnek bizonyultak a változás kora után, a fiatalabb hölgyekéhez képest. A vizsgált nők ezen értékei már nem különböztek jelentősen a férfiak eredményeitől.   

A további értékelés azt is igazolta, hogy a két nem közötti, korábban észlelhető különbségek az életkor előrehaladása után eltűntek. A szív- és érbetegségek kockázatának növekedését innentől kezdve a hölgyek esetében is a korosodás és az egyéb rizikófaktorok, mint az esetleges dohányzás, a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás vagy cukorbetegség és a mind gyakoribb súlytöbblet magyarázták.    A kutatók hangsúlyozzák: érthető, miért nem voltak ilyen szempontból használhatóak a idősödő hölgyeknél alkalmazott hormonkezelések, melyeknek több, kockázatos mellékhatása érvényesült, mint amennyi előnnyel jártak.