Immár bebizonyosodott, Robinson Crusoe valóban létezett - adta hírül az MTI. A Chiléhez tartozó Aguas Buenas szigetén rátaláltak annak az embernek a lakhelyére, akinek körülményei minden tekintetben megegyeznek Daniel Defoe regényhőséével. Defoe regényét Alexander Selkirk skót hajós elbeszélése alapján írta. Selkirk 1704-ben szenvedett hajótörést annál a szigetnél, amelyet ma Robinson Crusoe-nak hívnak, majd öt év múlva talált rá Woodes Rogers kapitány.

Napjainkban a Skót Nemzeti Múzeum megbízásából kezdett kutatásba egy régészcsoport David Caldwell vezetésével. A kutatók a sziget barlangjaiban talált maradványok alapján nagyjából képet kaptak a hajótörött életéről. "A legmegdöbbentőbb felfedezésünk egy ág, amely vélhetően egy szextáns - hajózási helymeghatározó eszköz - része lehetett. Selkirk tengerész volt, és maga Rogers is megírta, hogy az általa megtalált személy matematikai eszközökkel rendelkezett" - mondta Caldwell egy interjúban. 

A barlangban megtalált tárgyak alapján a csoport rekonstruálja a sziget lakójának táborhelyét. Amint a Journal of Post Medieval Archeology című folyóiratban megjelent tanulmányukban írják, az igazi Crusoe két kunyhót épített egy patak közelébe, olyan pontra, ahonnan kiváló kilátás nyílt a tengerre is. Defoe regénye 1719-ben jelent meg, és még ha nincs is közvetlen bizonyíték arra, hogy Selkirk és az író kapcsolatban álltak, a kutatók szerint teljesen bizonyos, hogy az ő története ihlette a Robinson Crusoe-t.