Az idei olimpia sokat javított a pekingiek modorán egy több mint 13 ezer ember bevonásával készített felmérés szerint - adta hírül az MTI. A pekingi Zsenmin Egyetem által kidolgozott, 0-tól 100 pontig terjedő udvariassági indexen a kínai főváros lakossága 82,68 pontot ért el, ez csaknem 10 pontos emelkedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest.


A vizsgálatban 12 000 kínai, valamint 1200, két évnél hosszabb ideje Pekingben élő külföldi vett részt, akiket több mint 300 nyilvános helyszínen választottak ki.
A pekingiek modorának javulása többek között az olimpia rendezési jogának elnyerése óta elindított kormányzati törekvéseknek köszönhető, továbbá a helyi lakosság hajlandóságán múlott, amely az ötkarikás játékok udvarias házigazdája kívánt lenni - mondta Liao Fej (Liao Fei) szociológiaprofesszor.


A legtöbb javulás a köpködés terén tapasztalható. Egy évvel ezelőtt a válaszolók 2,5 százaléka állította, hogy mikor szükségét érzi, bárhol és bármikor köpköd, ez az arány most 0,75 százalékra csökkent. A másik leggyakoribb udvariatlanság a tolakodás sorbanálláskor. A válaszolók közül korábban 1,5 százalék ismerte be, hogy a sorban előre tolakszik. Az olimpia után viszont csak 0,67 százalék válaszolta, hogy nem várja ki a sorát. Idén február és augusztus között 2,8 millió etikettfüzetet jutattak el a pekingi háztartásokba. A kormánytisztviselőknek, illetve a szolgáltató szektorban dolgozó 870 ezer embernek külön illemtanórákat tartottak. A fővárosban minden hónap 11. napját "önkéntes sorbanálló napnak" kiáltották ki, hogy ezzel is fokozatosan csökkentsék a tolakodók számát.
    

Liao szerint a viselkedési kultúra fejlődését nagyban elősegítették a Pekingbe érkező turisták érdekében hozott intézkedések, illetve a rendszámtábla-alapú forgalomkorlátozás, amelynek eredményeként a buszok és a metrók kevésbé torlódtak össze, illetve kevésbé voltak zsúfoltak. "Jóllehet a változások a kormányzat erőfeszítései nélkül is végbementek volna, de nem lettek volna ennyire radikálisak" - vélte a professzor.