Be akarja perelni a Batman című film producerét a Törökország délkeleti részén található Batman városa, amiért az úgymond nem kért engedélyt a város nevének filmcímként való használatára, írja az MTI. Hüseyin Kalkan polgármester a sajtónak azt mondta, hogy a városnév szerzői joga a városhoz tartozik. A 240 ezer lakosú város azokat a cégeket is perelni szándékozik, amelyek játékokon, illetve más termékeken használják ezt a helynevet. Elmondta, ha kell az Egyesült Államokban fordulnak bírósághoz.

 

Batman egy többségében kurdok lakta dél-törökországi város, amelynek környékén a 40-es években olajat találtak, és ezután gyors fejlődésnek indult. A polgármester bírálta, hogy a Denevéremberről szóló film készítői hatalmas hasznot zsebelnek be "egy olyan város nevével, ahol kirívóan magas a női öngyilkosok száma és oly sok gyerek él elhagyatva az utcán". A polgármester szerint ha megnyerik a pert, a hasznot népjóléti célokra fordítják.

 

A Batman figura egy képregénysorozat főhőseként 1939-ben született, egy évvel azelőtt, hogy a hasonló nevű török városban olajra bukkantak volna. A széria legújabb része, a Batman - A sötét lovag forgalmazásának első négy hónapjában egymilliárd dollár bevételt hozott.