A legrosszabb sorozatot is képes megnézni a tévében az igazi brit, és a szomszédok után leskelődik, ha éppen nem részegre issza magát, nem az árengedményeket lesi a boltokban, vagy nem panaszkodással tölti az időt - mutatta ki a onepoll.com közvélemény-kutató intézet 5000 brit megkérdezése alapján.

Az alanyokat a tipikus brit tulajdonságokról faggatták, majd az említés gyakorisága szerint sorrendbe szedték a brit nemzetkarakterológia elemeit, írja az MTI. A megkérdezettek 58 százaléka nem bírja megállni, hogy ne tegyen megjegyzést az időjárásra. Ez a tulajdonság áll az első helyen. A második legfontosabb brit tulajdonság a britek szerint az udvariasság sorban állás közben. A csípős, maró gúny a harmadik, de a britek saját magukkal szemben is kritikusak; az öniróniára való képesség is bejutott az ötvenes lista első felébe.

A negyedik fő tulajdonság a szappanoperák szeretete. Az első tízben egy további jellemző is kapcsolódik a tévéhez; az igazi brit kilencedik legfontosabb tulajdonsága, hogy mindent imád, ami csak megjelenik a képernyőn. Az ötödik brit szokás a részegségbe torkolló féktelen ivászat. Ezt az áruházi akciók, árleszállítások iránti lelkesedés követi. A hetedik a szomszéd lakásban, házban zajló események titokban végzett aprólékos megfigyelése. A nyolcadik leggyakrabban említett tulajdonság, hogy a szabvány brit minden körülmények között rezzenéstelen merevséggel tartja a felső ajkait, mert nem képes kifejezni az érzelmeit.

A tizedik a panaszkodásra való hajlam. Az előkelő helyezés fejlett panaszkultúrára utal, azt jelzi, hogy a sopánkodás a teázásnál is mélyebben beivódott a brit lelkekbe; a felmérés szerint a gondűző csésze forró tea gyakori fogyasztása csak a 18. Az önjellemzés alapján az első húszba bekerült szokások, tulajdonságok közül figyelemreméltó még egyebek között a botlábúság a táncparketten és az előfőzött-mélyhűtött ételek szeretete.