Sacha Baron Cohen Borat nevű karaktere fellendítette a turizmust Kazahsztánban - mondta a közép-ázsiai ország turisztikai minisztériumának egy munkatársa az AFP francia hírügynökségnek.

Ingyenes reklám volt, sokan eljönnek megnézni az országot - mondta Kenzhebay Satzhanov, a kazahsztáni turisztikai és sportminisztérium elnökhelyettese egy londoni turisztikai kiállításon. A 2006-os "Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika" című film sokakat megsértett, mivel az országot kvázi-középkori rasszisták államaként ábrázolta. Az országot Amerikában képviselő Borat pedig nézeteivel és viselkedésével mindenkit megbotránkoztatott útja során a filmben.

A kazahsztáni kormányt eleinte felháborította a film, de később megenyhültek, mivel az országot világszerte ismertebbé tette. Bár meghívták, a Boratot alakító Cohen még nem látogatott el az ázsiai országba - mondta Satzhanov. A gazdasági válság egyelőre nem érintette a turizmust Kazahsztánban - tette hozzá a minisztérium munkatársa.