horoszkóp

Műholdak térképezik fel a kolera felbukkanását

nef
2008.11.12. 08:11

Olyan módszert sikerült kifejleszteniük amerikai kutatóknak, amely a tenger műholdas megfigyelésével jósolja meg a kolera felbukkanását. Tapasztalataik szerint ugyanis a kolerakitörések a tengervíz időszakos melegedésével állnak összefüggésben - tudósít a BBC online.
A műholdak a Bengáli-öbölben mérték a víz hőmérsékletét valamint a fitoplankton - mikroszkopikus tengeri növények - mennyiségét. Az eredmények rámutattak, hogy az indiai Kalkuttában és a bangladesi Matlabban röviddel azután tört ki a kolera, hogy a tengervíz hőmérséklete megemelkedett, a fitoplanktonok pedig elszaporodtak.
Rita Colwell, a Marylandi Egyetem számítástechnikai intézetének professzora több mint harminc éve tanulmányozza a kolerakitöréseket. Állítása szerint a műholdas megfigyelésben rejlik a kulcs a kolerajárványok megelőzéséhez. "A jelen műholdas adatok segítségével megjósolhatjuk, mikorra várható a kolera feltűnése, így a népegészségügyi szervek fel tudnak készülni rá, és időben figyelmeztetni tudják a lakosságot az ivóvíz állapotára" - mondta.
A kolera kórokozója természetes körülmények között egy, az evezőlábú rákok csoportjába tartozó zooplanktonfaj belében él, amely fitoplanktonnal táplálkozik. Ha megemelkedik a tengerszint, akkor a rákocskák betalálnak Bangladesh és India mélyebben fekvő részeinek vízkészleteibe. Colwell professzor szerint egyszerű textilszűrőkkel ki lehetne szűrni a rákocskákat, és ez rendkívüli mértékben csökkentené a kolera előfordulását.
A kutatók abban reménykednek, hogy rövidesen képesek lesznek hetekkel vagy akár hónapokkal előre megjósolni a kolera felbukkanását azzal, hogy a tenger távolabb eső részeit is figyelik, vizsgálják az óceáni áramlatokat és következtetnek a plankton elszaporodására.