Hamarosan megnyitja digitális könyváruházát a Google azt követően, hogy a bíróság előtt egyezségre jutott a szerzők és kiadók szervezeteivel a Book Search elnevezésű programja miatt kialakult jogi vitában - olvasható a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában.
A Google oldaláról nemsokára pénzért lesznek letölthetőek bizonyos szerzői joggal védett, de újonnan már nem nyomtatott könyvek. Könyvkeresőjén már most is több millió digitalizált kötet tekinthető meg, közülük számos, amerikai egyetemi és közkönyvtár anyagából származó könyv részben vagy teljes egészében ingyenesen olvasható.
Ma még viszonylag kevés könyv érhető el teljes terjedelmében a világhálón, de a nyomtatott sajtó után a könyvipar is kezd lassan áttérni a digitális technikára. Ezt a folyamatot reméli felgyorsítani a Google.
A cégen kívül már kisebb magánkiadók is terjesztenek digitális, úgynevezett e-könyveket. Olyan vállalkozás is akad, amely a nyomtatott verziót kiküszöbölve teljes egészében elektronikus formában kínál írott műveket a világhálón letöltésre. Számos online könyvtár is sikeresen üzemel már. Európai közkönyvtárak összefogásaként novemberben tervezik elindítani az Europeana online könyv- kép- és levéltárat.