Nem kell támogatnia az egészségbiztosítóknak a mellkisebbítő műtéteket - erről egy német bíróság döntött szerdán. Egy asszony orvosai tanácsára akarta kebelméretét csökkenteni, de miután elutasították, perelt.

A darmstadti regionális bíróság elutasította annak a 37 éves nőnek a keresetét, aki mellkisebbítő operációját akarta kifizettettni a biztosítójával. A műtéti beavatkozást orvosai javasolták neki, hogy megszűnjenek hátfájásai, és ne keltsenek feltűnést hatalmas mellei, amelyek - az asszony szerint - valósággal stigmatizálják őt.

Az egészségbiztosító azonban nem akart fizetni, és a bíróság sem állt a nő mellé. A bíró indoklása szerint a biztosító csak akkor kötelezhető a beavatkozás anyagi fedezetére, ha azt a páciens szervi, vagy más egészségi problémája indokolttá teszi. A testület ráadásul úgy vélte, hogy a nő elhízott: 178 centiméteres magasságához 116 kilogram súly párosul, így bajára más megoldást kell keresnie.

A német szövetségi bíróság egy ítéletében már 2004-ben úgy határozott, hogy a mellnagyobbító - vagy esetenként kisebbítő - operációkat nem kell fizetnie a biztosítóknak, mert "nincs norma a mell méretére vagy formájára". Számos szakember úgy véli, hogy a kérdés gyakran pszichológiai problémákat okoz. A biztosítók azonban zokszó nélkül kifizetik a terápiás kezelést, amely amúgy sokkal több pénzbe kerül, mintha vállalnák a műtétek költségeit. (FH)