Egyre több vendéglős, kocsmáros és kávéházvezető rakja vissza a hamutartót az asztalokra Hollandiában, pedig július elsejétől szigorúan tilos a dohányzás. A tulajdonosok bevételcsökkenésre panaszkodnak, és csődtől tartanak - írja az AP híre alapján az MTI.

 

A vendéglátóipari érdekképviselet (KHN) szerint a tilalom kisvállalkozások százait hajszolja a tönk szélére. "A miniszter cserben hagy minket" - nyilatkozott Lodewijk van der Grinten, a KHN elnöke Ab Klink egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalása után. "A dohányzási tilalom miatt 1500-3000 bár és kávézó szűnhet meg."

A szervezet azt kéri a kormányzattól, hogy szüntessék meg a korlátozást, vagy ellenőrizzék hatékonyabban annak betartását, és a vendéglátósok helyett a tilosban füstölgőket bírságolják meg. A KHN állami kompenzációs csomagot is szeretne a dohányzási tilalmat leginkább megsínylő kis kávézók tulajdonosai számára. Grinten szerint a bevételkiesés számos tulajdonosnál eléri a 30 százalékot, az ellenőrök pedig egyre sűrűbben róják ki az átszámítva 64-516 ezer forintos bírságokat. A tilalom ráadásul a pénzügyi világválság közepette sújtja a vállalkozókat.

A jogszabály július elsején, egy évvel a köztéri dohányzást tiltó törvény bevezetése után lépett életbe. A rendelkezés betartását ellenőrző élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hatóság (VWA) szeptember végéig csak figyelmeztette a szabályszegőket, október eleje óta pedig közel 500 esetben pénzbüntetést szabott ki.

A holland sajtóban egyre több hír jelenik meg arról, hogy a forgalom csökkenésétől tartó vendéglátósok újra kiteszik a hamutartókat és szemet hunynak a dohányzás felett. Klink a parlamentnek címzett levélben reagált a fejleményre. Kifejtette, hogy a kormány ezt nem fogja eltűrni. "Félreértés ne essék" - írta a miniszter, "ebben az országban mindenkire vonatkoznak a törvények, és mindenkinek be is kell tartania a törvényeket."

A VWA szerint ugyanakkor az éttermek, kávézók és kocsmák többsége tartja magát a tilalomhoz. Számos egységben hermetikusan elzárt dohányzósarkot, vagy fűtött, székekkel, asztalokkal ellátott kültéri dohányzóhelyet biztosítanak a vendégeknek - mondta Astrid Bergman, az ellenőrző hatóság szóvivője.

Az Európai Unió tagállamai közül Hollandia az egyik utolsó, ahol betiltották a nyilvános vendéglátóhelyeken a dohányzást. Az Európai Bizottság becslése szerint passzív dohányzás miatt a 27 tagállamban összesen közel 80 ezren halnak meg évente.