Férfiasság, erő és rámenős életstílus: ezek a tulajdonságok mind leolvashatók egy férfi arcáról első ránézésre, méghozzá a horzsolásokról és sebekről, s ezek a sérülések népszerűek a hölgyek körében - véli Robert Burriss, a liverpooli egyetem pszichológusa a Personality and Individual Differences című szaklapban megjelent cikkében.

Burriss és kollégái 147 nőnek és 76 férfinak mutattak nyolc fényképet. A férfiak elé nők képeit tették, a nőknek férfiakat ábrázoló képeket kellett megnézniük. A kísérleti alanyok fele számítógéppel korrigált fényképeket kapott - a pszichológusok kis horzsolásokat és sebeket toldottak be az arcba. A magukon enyhe sérüléseket hordó férfiak képeit a nők vonzóbbnak ítélték, egészen pontosan 5,7 százalékkal. A viharvert élet jeleit magukon viselő férfiak elsősorban a rövid szerelmi kalandot kereső nők körében voltak népszerűek. A hosszú távú kapcsolatoknál azonban nem származik előnye a sebek tulajdonosának - írta az MTI.

"Egy nagy sebhely valószínűleg nem teszi népszerűbbé a férfit. Egyes sebhelyeket azonban a nők nyilvánvalóan vonzónak találnak. Ez amolyan James Bond-dolog, a személyt vonzónak ítélik meg, de férjnek talán nem ő a legmegfelelőbb" - nyilatkozta Robert Burriss a Guardian című brit újságnak.

A nők megítélését nem befolyásolták az enyhe szépséghibák. Érdekes azonban, hogy míg a sebhelyeket férfiak esetén elsősorban verekedésnek tulajdonították a szemlélők, addig a nőknél inkább balesetet sejtettek a háttérben.