Az allergiások számára némi biztatást adhat, hogy állapotuk egy sor rákos megbetegedéstől megvédheti őket - írja az MTI. A tudományág eredményeinek eddigi legátfogóbb elemzése megmutatta, hogy az immunrendszer túlzott reakciója megvédi a daganatoktól a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett szöveteket, mint amilyen a bőr, a tüdő, a száj és a gége, a gyomor és a bél, továbbá a méh és a méhnyak. 

A többi testrész, például a mell és a prosztata szövetének kockázatára nincs hatással az allergia - írják a New York-i Cornell Egyetem kutatói a "The Quarterly Review of Biology" című szaklapban. A 646 allergiás és rákos megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálat többsége megerősítette az allergia védő szerepét. Ez különösen érvényes a szénanáthára, ekcémára, csalánkiütésre, valamint az élelmiszerekkel és állatokkal szembeni allergiára.

A kutatók úgy gondolják, hogy védekező reakciójával az immunrendszer a közvetlenül vagy közvetetten rákot kiváltó anyagokat is kiküszöböli, például a mérgeket. Ez egybevág azzal a megfigyeléssel, hogy az allergiások szervezete a nem-allergiásokéhoz képest kevesebb környezeti mérget halmoz fel. 

    A neurobiológusok úgy hiszik, hogy az érintetteknek végső soron előnye is származik az allergiából, amely amúgy az immunrendszer zavara. Kivételt képez az asztma és a tüdőrák kapcsolata - a tüdőrák fokozott veszélyét a kutatók azzal magyarázzák, hogy a betegség következtében a nyákot nehezebb eltávolítani a tüdőből.