Chris Brown lett az év előadója az American Music Awards sorrendben 36. alkalommal megrendezett díjkiosztóján, írja az MTI. Ő díjakat közép-európai idő szerint hétfőre virradóra adták át Los Angelesben, a Nokia Theatre-ban.
A 19 esztendős Chris Brownnak további két trófea jutott: ő lett az év férfi popénekese, s elnyerte a legjobb énekesnek járó elismerést a rhythm and blues kategóriában is. Két-két díj jutott Rihannának és Alicia Keysnek. Rihanna az év legjobb női előadója lett a pop-rock és a rhythm and blues kategóriában, Alicia Keys ugyanebben a két kategóriában az év albuma díjat nyerte el az As I Am című lemezével.
A díjkiosztón 21 kategóriában hirdettek győztest. A pop-rock kategória legjobb együttese a Daughtry, a rhythm and blues kategóriában a Three 6 Mafia volt a befutó az együttesek között. A rap-hip hop kategória legjobb előadója Kanye West, aki elnyerte az év lemezéért járó díjat is.
A country legjobb férfi énekese Brad Paisley, a legjobb énekesnő Taylor Swift, a legjobb együttes a Rascal Flatts. A kategória legjobb lemezét Carrie Underwood készítette. A latin zenében Enrique Iglesiast hozták ki győztesnek a számos egyéb elismerést, köztük Latin Grammyt begyűjtő Juanesszel szemben. Az év felfedezettje a Jonas Brothers. Életműdíjat kapott Annie Lennox, aki szintén fellépett a gálán.
A díjkiosztó idei vesztesei között olyan nevek vannak mint Mariah Carey, vagy a többszörös jelölt Coldplay és az Eagles együttes. Az idei gálán Jimmy Kimmel ötödik alkalommal volt műsorvezető. A háromórás gála mintegy húsz fellépője között volt Beyoncé, Christina Aguilera, Pink, a New Kids On The Block, Kanye West, a Jonas Brothers.