Mobiltelefonokkal hallgatják a koalákat ausztrál tudósok, hogy megfejtsék bömbölésük jelentését és azért, hogy segítsék az élőhelyük csökkenése miatt fenyegetett helyzetben lévő erszényesek védelmét - írta az MTI. Az északkelet-ausztráliai St. Bees-szigeten műhold követésű berendezést szereltek az állatokra, hogy megfigyeljék mozgásukat, és a fákon beprogramozott mobiltelefonokat helyeztek el, amelyek 30 percenként bekapcsolnak és kétperces felvételeket készítenek.

A napelemmel, illetve akkumulátorokkal töltődő mobilok felveszik a koalák bömbölését, és a hangokat letöltik a Brisbane-ben lévő Queensland Egyetem számítógépére A koalahangok az egészen rövid, éles és izgatott hangtól az elnyújtott, mély, néha az egy percet is meghaladó hosszúságú bömbölésig terjedhetnek. A hangadások érdekessége, hogy többnyire éjfél körül hangzanak fel, és nem virradatkor vagy alkonyatkor, ahogy azt feltételezték. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a hímek a bömböléssel tudatják a területük kijelölését a többi hímmel, vagy a párzási időszak alatt bömbölnek, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket. A párzási időszak kezdetén a hímek igen aktívak, majd lecsillapodnak, és akkor a nőstények válnak aktívabbakká.

Amikor a két nem egymásra talál, a nőstények éles, magas hangon visítanak, és közvetlenül ezután a hím is elbömböli magát. A megfigyelések segíthetnek a koalapopuláció szabályozásában, mert a vadőröket tájékoztatni tudják, mikor célszerű új állatokat elhelyezni egy-egy területen, illetve a koalák élőhelyén mikor engedhető meg településfejlesztés.