Rendőrbe harapott a hétpróbás atlétanő

2008.12.02. 12:06

Ötezer euróra büntették a franciák korábbi hétpróbázó és távolugró világbajnoknőjét, Eunice Barbert, mert ellenállt a letartóztatásnak és megharapta az egyik intézkedő rendőrtisztet. A 34 éves atléta ügyében kedden határozott egy Párizs közelében található bíróság. A bíró bűnösnek nyilvánította Barbert, mert ellenállt a letartóztatásnak és sértő módon viselkedett. Az ügy két éve kezdődött, amikor a sportoló összetűzésbe keveredett a hatóságokkal Saint Denis környékén.

"Semmiben sem vagyok bűnös" - jelentette ki Barber, aki az ítéletet "több, mint igazságtalannak" nevezte, és éppen ezért fellebbezni fog ellene. A Sierra Leone-i születésű atléta azt állítja: az egyik rendőr pofonvágta, miután lehúzta kocsija ablakát. Barbert azért állították meg az egyenruhások, mert egy olyan utcába kanyarodott be, amely ideiglenesen le volt zárva. A múlt havi tárgyaláson azt mondta a francia versenyző: azért harapta meg a rendőrt, hogy védje a testét, "a munkaeszközét", és azzal vádolta meg a rendőröket, hogy embertelenül bántak vele, "valószínűleg azért, mert rasszisták". A rendőrök tagadják, hogy bántalmazták volna a nőt.

Barber 1999-ben hétpróbában, míg 2003-ban távolugrásban nyert világbajnoki aranyérmet. Az 1992-es és 1996-os olimpián Sierra Leone színeiben, míg 2000-ben és 2004-ben franciaként indult az ötkarikás játékokon, de érmet egyszer sem nyert. (FH)