Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező egy Los Angeles-i bírósághoz fordult, hogy semmisítsék meg a harminc évvel ezelőtt hozott ítéletet, amely liliomtiprásért több évtizedre küldte volna börtönbe - írta az AP. Polanski akkor megszökött az ítélet végrehajtása előtt. Azóta is elfogatóparancs van ellene érvényben az Amerikai Egyesült Államokban. Hiába kapott 2003-ban Oscar díjat a Zongorista című filmért, nem vehette át a szobrot, mert letartóztatták volna, ha megjelenik a ceremónián.

A ma 75 éves Polanski 1978-ban lépett meg az Egyesült Államokból, miután bűnösnek vallotta magát egy 13 éves kislánnyal létesített szexuális kapcsolat miatt. Összesen hat súlyos bűncselekménnyel vádolták, és az ügyészséggel kötött alku keretében elismerte a megrontást, hogy ejtsék a többi vádat. A rendező ügyvédei szerint érdemes leporolni a 30 évvel ezelőtti aktákat, mert Polanski úgy véli: az eljárásban az ügyész elfogult volt, és a bíróság valamint a vádhatóság közötti kommunikációban is voltak hibák. A rendező addigra olyan filmklasszikusokkal alapozta meg hírnevét, mint a Kés a vízben, a Rosemary gyermeke vagy a Kínai negyed. Franciaországban telepedett le, ahol állampolgárságot kapott, és tovább folytathatta filmes pályafutását.

Polanski ügyvédje szerint az idén bemutatott Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilm új bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a filmrendező perében olyan "bírói és eljárási hibák történtek, amelyek tévútra terelték a jogi eljárást, ezért az igazság érdekében teljes egészében törölni kell az ügyet". A rendezőt képviselő új védők kedden nyújtották be hivatalosan a bűnügy megsemmisítési kérelmét a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságra. Az első meghallgatást 2009. január 21-én tartják. (MTI/AP)