Idén spórol a karácsonyon az angol királynő

2008.12.07. 13:43

A sanyarú gazdasági helyzetre tekintettel igen takarékos karácsonyt rendelt el a királyi családnak a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő - annak tudatában, hogy a brit gazdaság a háború utáni időszak legsúlyosabb recesszióját éli - 50 fontban (nem egészen 16 ezer forintban) szabta meg a családtagok által egymásnak vásárolható ajándékok felső értékét.

Így az idén szó sem lehet olyan extravagáns meglepetésekről, mint például drága, arany mandzsettagombok, amelyekkel a bőség korábbi éveiben a királyi rokonok szívesen ajándékozták meg egymást. A News of the World - a legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap - értesülése szerint a 82 éves uralkodó emellett utasításba adta az udvari személyzetnek a karácsonyi ajándékok csomagolóanyagának újrahasznosítását, a sandringhami kastély séfjei pedig parancsba kapták, hogy a királyi család által a kelet-angliai téli rezidencián elköltendő hagyományos karácsonyi vacsora maradékát se dobják ki, hanem másnap szolgálják fel újra.

A lapnak egy udvari bennfentes azt mondta: a királynő tudatában van annak, hogy a jelenlegi helyzetben semmiféle szertelen tékozlás nem lenne népszerű az alattvalók körében. II. Erzsébet felszólította Vilmos és Harry herceget - Károly trónörökös két fiát - is arra, hogy téli vakációjukat "a lehető legszerényebb" módon töltsék. Vilmos - aki apja után a brit trón második számú várományosa - a korábbi években rendszerint svájci luxus síparadicsomokban élvezte az év végi ünnepeket, öccse, Harry pedig általában dél-afrikai barátnőjével tett egzotikus túrákat. (MTI)