Az emberek nem sokat változtak az elmúlt hét évtized alatt, 2008-ban ugyanolyan könnyű félrevezetni őket, mint 1938-ban, amikor Orson Welles híradásszerű rádiójátékban dolgozta fel H. G. Wells Világok harca című művének legizgalmasabb részleteit, hatalmas pánikot és marslakófóbiát okozva az Egyesült Államokban. Ezt bizonyítja a horvátországi Antenna rádió példája, amelynek ezúttal Zágrábban sikerült pánikot kelteni, írja az MTI.
Az Antenna hallgatósága szerdán reggel arról értesült, hogy a horvát főváros felett fényes pontot fedeztek fel. A riporterek "szemtanúk" beszámolóira hivatkozva közölték, hogy éppen egy UFO készül a landolásra. Az ijedt emberek telefonálgatni kezdtek és követelték, hogy az arra illetékesek derítsék ki, mi is folyik a városban, továbbá sürgősen és hatékonyan intézkedjenek a földönkívüliekkel szemben.
Az Antenna munkatársai csak délben vallották be, hogy mindössze egy tréfáról van szó. A rádiósok a "csínyt" a zágrábi városvezetés terveivel magyarázták. A polgármester ugyanis helikoptert, pilóta nélküli repülőgépet, páncélautót és más speciális eszközöket kíván beszereztetni a fővárosi rendőrség számára. A tervek között szerepel egy megerősített irányítóközpont létrehozása is. Az újságírók csupán a városvezetés harckészültségét kívánták próbára tenni, amikor a marslakók támadásáról tudósítottak.
Ellenben a zágrábi városvezetés a jelek szerint nem igazán érti a tréfát. A rendőrség csütörtöki bejelentése szerint ugyanis vádat emelhetnek a rádió munkatársai ellen a közrend megzavarása és rémhírterjesztés miatt.