Gúnyosan vizsgálják a demenciás pácienseket az ausztrál tudósok - az irónia eszközével. Az Új-dél-wales-i Egyetem kutatói kísérletileg igazolták, hogy az időskori elbutulás bizonyos eseteiben a beteg nem érti az iróniát - írta a Független Hírügynökség.

Az elbutulás második leggyakoribb formájáról, az úgy nevezett frontotemporális demenciáról (FTD) van szó, amikor az első és oldalsó agylebeny elfajulása okozza a szellemi képességek csökkenését. Az ilyen betegek képtelenek megérteni gondozóik hangulatát, mások közléseinek mögöttes értelmét. Ezért gyakori, hogy az érintett betegek rendkívül hiszékenyek, és értelmetlen dolgokra is könnyen rábeszélhetők, például nagy összegeket lehet kicsalni tőlük.

Az ausztrál kutatók 26 FTD-s és 19 Alzheimer-kóros beteggel folytattak kísérletet. Színészekkek különböző jeleneteket játszottak el nekik. Pontosabban a színészek ugyanazokat a mondatokat mondták, de eltérő hanghordozással, többek között ironikusan is.

Kiderült: az FTD-s betegek nem fogják fel az iróniát, míg az alzheimeresek igen. Az FTD sokban hasonlít az Alzheimer-kórhoz, de eltérő agyi területet támad meg. Az FTD-t a kezdeti stádiumban igen nehéz kimutatni, és megkülönböztetni a depressziótól, később pedig a skizofréniától vagy a személyiségzavartól. A gúnyteszt azonban helyettesíthet néhány drágább és nehezebben hozzáférhető vizsgálati módszert. Az ausztrál kutatók szerint a gúnyteszt adaptálható az olyan országokra, amelyekben hagyományosan nem nagyon értik az iróniát vagy a szarkazmust.