Magyarországon üléseznek pénteken és szombaton a hasi elhízás nemzetközi szakértői, köztük Jean-Pierre Després a szakma atyjának tartott kutatóorvos. Egy magyarországi kutatás szerint az országban minden harmadik embert érint a metabolikus szindróma, vagyis az az állapot, amelyre a hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző.

Jean-Pierre Després, a kanadai Laval Egyetem több évtizedes tapasztalattal rendelkező kutatóorvosa és csapata bebizonyította, hogy a has környékén megjelenő súlyfelesleg a legveszélyesebb, mert nemcsak zsírt raktároz, hanem aktív hormontermelő szerepet is végez és káros anyagokkal látja el a szervezetet. "Fontos kutatások folytán megtaláltuk azt a mechanizmust, ami oda vezet, hogy valakinél a túlsúly egyenletesen mindenhová rakódik, míg valakinél csak a hasra. Az biztos és bizonyított is, hogy a genetikának ebben nagy szerepe van. Ha egy családban az apa hasra hízik, nagy a valószínűsége annak, hogy a fiának is sörhasa lesz" - mondta Jean-Pierre Després az MTI-nek.

A hasi elhízás, vagy közismerten sörhas tehát elsősorban nem esztétikai, hanem súlyos egészségügyi probléma és a legveszélyesebb elhízási forma. A túlsúly és az elhízás a 21. század egyik legnagyobb problémája, Európában az elhízottak száma az elmúlt két évtizedben a háromszorosára emelkedett.