Múlt hét óta feküdt kómában egy Los Angeles-i kórházban, csütörtökön pedig elhunyt Bettie Page. A világ első és legismertebb fétismodelljeként híressé vált Page 85 éves volt, amikor Los Angeles-i otthonában szívrohamot kapott és kómába esett, azóta gépek tartották életben. Családja most járult hozzá a gépek lekapcsolásához - közölte a sajtóval menedzsere, Mark Roesler. "Egy egész generáció képzeletét foglalkoztatta, szabad szelleme és leplezetlen érzékisége férfiakat és nőket egyaránt rabulejtett. A szépség megtestesülése volt" - emlékezett Roesler a világ első pin-up girljére, aki egy akkor még szinte ismeretlen kiadvány, a Playboy 1955. januári playmate-jeként debütált.

"A popkultúra ikonikus alakjává nőtte ki magát, befolyásolta a szexualitást, a divatot, az egész társadalmunkra óriási hatással volt" - emlékezett a Playboy-alapító Hugh Hefner, aki elbűvölő személyiségként emlékezett vissza Page-re.

A playmate-ből lett fétismodell a hatvanas években eltűnt a nyilvánosság elől, és évtizedekig élt visszavonultságban. Ez idő alatt mentális problémákkal küzdött, majd megtért. A kilencvenes években már ismét adott interjúkat, de sose engedte, hogy fotózzák: "Nem szeretném, ha időskori képek készülnének rólam. Olyan ez, mint az öreg mozisztároknál: elszomorít bennünket. Rájuk is úgy szeretnék emlékezni, amilyenek fiatalon voltak".