Sanghaj egyik kerületén közösségszervezői kampányt indítottak a helyiek pizsamahordási szokásai ellen, "vizuális szennyezésként" jellemezve, hogy emberek napközben pizsamájukban mennek utcára - jelentette egy helyi lapra hivatkozva a Független Hírügynökség. Az utóbbi évtizedekben Sanghaj egyik fő jellegzetességévé vált a nappal is pizsamában mászkáló emberek látványa.

"Elmondjuk az embereknek, hogy ne hordják pizsamájukat az utcán, mert civilizálatlannak tűnik" - idézte a Youth Daily című állami lap a Sanghaj észak-keleti részén található Rihszin negyed egyik közösségszervezőjét. Kou Hszi-ling "vizuális szennyezésnek", és a "város szégyenének" nevezte a szokást, amely az elmúlt évtizedekben Sanghaj egyik fő jellegzetességévé vált.

Nem ez az első eset, hogy a város vezetése harcot hirdetett az utcán hordott pizsamák ellen. A kilencvenes években felvilágosító kampányt kezdtek a szokás visszaszorítására, de végül feladták a küzdelmet az egyedi divat ellen.

A sanghaji társadalomtudományi akadémia 2006-os közvélemény-kutatásának adatai szerint a város lakói ezt a szokást tartják a legzavaróbbnak. Ugyanakkor a válaszadók negyede ismerte be, hogy néha a hálóruhájában megy ki az utcára, és 16 százalék mondta, hogy ő, vagy valamelyik családtagja rendszeresen pizsamában jelenik meg a városban.