Az új alkotókra és a fiatalokra nyitott, egyben a hagyományokat ápoló teátrumot ígért hétfői sajtótájékoztatóján Eszenyi Enikő, a budapesti Vígszínház február 1-jén hivatalba lépő új igazgatója. A főiskolás éveket is beszámítva "29 év tapasztalata - hiszen ezt a színházat minden bonyolultságával együtt ismerem - és nemzetközi tapasztalataim juttattak el odáig, hogy úgy érezzem, képes vagyok a Vígszínház vezetésére" - beszélt pályázatának motivációjáról Eszenyi Enikő. A színésznő olyan színházról álmodik, ahol a hagyományokat megőrzik, de tovább is gondolják, olyan előadásokkal, mint az ezer néző előtt több mint százszor előadott Nóra, de modern darabokkal is.

 

Eszenyi Enikő elmondta, újra végigjárja a teátrumot, hogy az "alkotóktól az ügyelőig" mindenkivel beszélgessen, meghallgassa a problémákat és elmondja saját ötleteit. A színház leendő vezetője tájékozódása után, a Vígszínház május 1-jei születésnapjára ígért részletes beszámolót terveiről. "Mint színésznő vesztettem egy nagy igazgatót, de az egész társulat nyert egy nagy rendezőt" - utalt elődjére Eszenyi Enikő, akit felkért a főigazgatói posztra, de erre még Marton László nem adott választ, ugyanakkor az már biztos, hogy a következő évadban két darabot rendez majd a Vígszínházban.

 

A társulat esetleges új tagjairól Eszenyi Enikő május 1-re ígért tájékoztatást, de megjegyezte, pályázata egyik alappillére a Színház- és Filmművészeti, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel folytatott szoros együttműködés. Valamint Eszenyi a Cseh, illetve a Szlovák Nemzeti Színházzal ápolt szakmai kapcsolatait felhasználva az általa vezetett teátrumot regionális színházi központtá kívánja alakítani. (MTI)