Tajvanra érkezett kedden az a két óriáspanda, amelyet Kína ajándékozott az országnak. A négy éves állatokat szállító gép helyi idő szerint kedd délután öt óra három perckor (magyar idő szerint délelőtt tíz óra három perckor) landolt a Taoyuan repülőtéren -írta a Független Hírügynökség.

A közönségnek az egy hónapos karantén után, január végén mutatják meg az emlősöket.A pandapár több mint két és fél órát töltött a levegőben. A két állat neve Tuan Tuan és Juan Juan, ami együtt annyit tesz kínaiul: újraegyesítés. Tajvanon az ellenzék propagandafogásnak tartja a pekingi ajándékot.

A pandákat először három évvel ezelőtt ajánlotta fel Kína Tajvannak, ahol azonban akkor nem fogadták el az állatokat. A pandákért cserébe Tajpej két tajvani szérót adományoz Pekingnek. A rendkívül ritka, kecskeszerű emlősállat Tajvanon őshonos. Kína és Tajvan kapcsolata az utóbbi időkben indult némi javulásnak, bár Peking továbbra is megkérdőjelezi Tajvan szuverenitását. Kína egyébként előszeretettel ajándékoz az országban őshonos óriáspandákat más országoknak jóindulata jeleként.