Kedvez az időjárás a téli sportoknak; egyre több helyen nyitnak ki a síterepek. Bár Magyarországon egyelőre nem volt jelentős havazás ezen a télen, a magasabban fekvő területeken mégis 10-30 centiméter hó van.

A mátraszentistváni sípálya a tervek szerint pénteken nyit ki, de jövő héten az eplényi és a kékestetői is követi. A környező országokban változó a kép, a nagy síterepek azonban már mindenhol fogadják a vendégeket.

Magyarországon nagyobb havazás idén télen még nem volt, az Északi-középhegységben is alig 10 centiméter hó van eddig, a legtöbb pedig Mátraszentistvánon esett, ez 32 centiméter volt. Ezt a pályát a tervek szerint pénteken megnyitják. December 27-től az eplényi, december 30-tól pedig a Kékestetőn fekvő pályákat is ki lehet majd próbálni. A magyar pályabérletek általában 4000 és 5000 forint között vannak.



A szomszédos Ausztriában jóval több hó hullott: a pályák mindenütt működnek. Minimum 20 centiméter hó mindenhol van, a magyarok által kedvelt sírégiókban azonban nem ritka a 150-200 centiméteres hóréteg sem. Az osztrákoknál a hó utánpótlásra sem kell várni: időnként újra és újra havazik. Az idelátogatóknak egyébként nagyjából a magyar árak dupláját kell kifizetni egy napra, az árak 30-40 euró, vagyis 8 és 10 ezer ötszáz forint körül mozognak. Itt azonban a magyar terepeknél jóval hosszabb pályákon lehet sportolni, de több a kapcsolódó szolgáltatás is.

Szlovákiában jelenleg is folyamatosan havazik, hideg, mínusz 10 fok körüli a hőmérséklet. A nagyobb pályákon 60-70 centiméter hó hullott, az alacsonyabban fekvő hegyeken azonban egyelőre nincs sportolásra alkalmas hó. Többnyire 20-30 euróért lehet használni a pályákat, ami 5 és 8 ezer forint körül van, de például Tále síterepén alig 16 euróért, 4000 forintért is lehet síelni.

Csehországban a legvastagabb hó, a legtöbb helyenegy méter körüli, de a pályákon is legalább 40 centi a hóréteg. Napos-felhős idő van és a folytatásban is erre számítanak. A sípályák napi használatáért 700 cseh koronát, vagyis nagyjából 7000 forintot kell fizetni egy felnőttnek a főszezonban.

Szlovéniában, Povec-Kanin síterepén van a legvastagabb hóréteg: van, ahol 670 centimétert mértek. A minimum 25 centiméter, de többnyire 1-2 méter körüli hó esett. Itt is napos-felhős idő várható, de elszórtan lehet havazás is. A pályahasználat díja 25 és 29 euró között mozog, vagyis 6500 és 7500 forint körüli összeget kell fizetni.

Olaszországban felhőtlen, derült idő van, de a hőmérséklet a következő napokban is csak mínusz 5 fok körül várható. A síterepeken van elegendő hó a sportoláshoz: 70 és 200 centiméter közötti a hóréteg. Az olasz lejtők és felvonók használati díja magasabb a környező országokénál: egy napért 35-45 eurót, vagyis 9-12 ezer forintot kell fizetni.

Franciaországban minimum 40 centiméternyi hó mindegyik pályán van, és az időjósok szerint utánpótlás ezután is lesz. A pályák használatáért 39-47 eurót kell fizetni, ami nagyjából 10 és 12 ezer 500 forint naponta. Lavinaveszély nincs az országban: egy 5-ös skálán 3-as fokozatot mutat ennek értéke. (FH)