Az űrből keresik az elefántok táplálékát

nef
2008.12.31. 07:10

Űrből készített radarfelvételek segítségével próbálják meg feltérképezni a jénai egyetem földrajzkutatói, hogy mennyi táplálékuk van még az elefántoknak a Krüger Nemzeti Parkban. A vizsgálatra azért van szükség, mert a rezervátum ormányosainak száma gyors ütemben növekszik - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az elefántok naponta mintegy három mázsa lombot és növényt fogyasztanak, és ez rövidesen kopár foltokat eredményezhet a park egyes részeiben. A csaknem húszezer négyzetkilométeres területen becslések szerint jelenleg 13 ezer elefánt él.

A Krüger Nemzeti Parkban ez idáig nem létezett olyan térkép, amely az egész területet lefedve következtetni engedett volna a biomassza és ezzel a szavannán még rendelkezésre álló táplálék mennyiségére - mondta Christiane Schmullius, az egyetem távérzékelési szakértője.

Ezt a hiányt most a bécsi műszaki egyetem és a kanadai Calgary Egyetem munkatársaival együttműködve fogják pótolni. A régió bokrainak és fáinak sűrű elhelyezkedése miatt felülről térképezik fel a terepet. Ha az elkövetkező két éven belül sikerülne a vállalkozás, a jénai földrajzkutatók lennének az elsők, akiknek sikerül a szavanna biomasszáját az űrből meghatározniuk.

A dél-afrikai elefántok növekvő száma miatt idén 1994 óta először engedélyezték a nemzeti parkokban a létszámon felüli egyedek feltételekhez kötött kilövését. (MTI)