Madonna és Céline Dion voltak 2008 koncertkirálynői: mindkét popdíva fellépéseire több mint 200 millió dollár értékben váltottak jegyet rajongóik, pedig idén a globális pénzügyi válság miatt a közönség létszáma is megcsappant.

Az énekesnők egyúttal az idei észak-amerikai turnék bevételi toplistájának első két helyét is megszerezték, a becslések szerint az év összes koncertjegyének 40 százalékát az ő nevükkel adták el - számolt be róla keddi összegzésében a Pollstar című kereskedelmi kiadvány.

Madonna Sticky and Sweet című világturnéja a múlt héten fejeződött be Brazíliában. Az 50 éves popikon 17 országot hódított meg új műsorával, a körutazást 281,6 millió dolláros (53 milliárd forint) bevétellel zárta, amelyből az észak-amerikai jegyeladások 105,3 milliót (20 milliárd forint) tettek ki - állította a folyóirat, amely először összesítette a külföldi jegyeladásokat is jelentésében.

A nála tíz évvel fiatalabb, kanadai származású Dion nyolc éve először indult idén világgá show-jával, s 24 ország közönsége 236,6 millió dollárt (45 milliárd forint) fizetett ki azért, hogy élőben hallhassa és láthassa. Az észak-amerikai rajongók 94 millió dollárért (18 milliárd forint) vettek jegyet koncertjeire. A Pollstar adatai szerint könnyen meglehet, hogy a díva a legkeményebben dolgozó előadó a showbizniszben, hiszen teljesítményével öt éve tartja magát a kiadvány tízes toplistáján.

Minden idők legnagyobb észak-amerikai koncertturné-bevételét egyébként a Rolling Stones együttes tartja, amelynek 2005-ös műsorára 162 millió dollárért keltek el a jegyek.

Az észak-amerikai abszolút bevételi toplistán Madonna idei turnéja a nyolcadik helyre volt elég, míg Dioné a tizenkettedikre. Ám a kiadvány elemzői emlékeztetnek arra is, hogy ebben az évben a korábbiaknál kevesebben látogattak el a koncertekre, akik pedig elmentek, hajlandóak voltak jóval magasabb árat kipengetni az élvezetért.

"Sokkal jobb évünk, volt, mint amit valójában várhattunk volna az adott gazdasági körülmények között" - ismerte el Gary Bongiovanni, a kaliforniai Fresnóban készülő kiadvány szerkesztője.

Az énekesnőkön kívül Bon Jovi (176,3 millió dollár), Bruce Springsteen and the E Street Band (165,8 millió dollár), és a tavalyi listavezető Police együttes (120,6 millió dollár) került be a  Pollstar legjövedelmezőbb ötös fogatába. (MTI)