Csenddel tiltakozik a Metallica a zenés fogolykínzás ellen

2009.01.01. 10:47

A Metallica és a Rage Against The Machine mostanában többször is több perces néma csenddel kezdte koncertjeit. Az ok a Zero DB (zéró decibel) mozgalom, amely az ellen tiltakozik, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel - írja az MTI.

A fenti együttesek mellett az AC/DC, Britney Spears és mások dalait évek óta használják lélektani nyomás kifejtésére Afganisztánban, Irakban és Guantánamón. Az Egyesült Államok nem is tagadja ezt a gyakorlatot. Először Ricardo Sanchez, az Irakot megszálló amerikai csapatok parancsnoka engedélyezte 2003-ban felettesei jóváhagyásával. Azóta guantánamói foglyok is tanúskodtak erről. Volt, akinek egy sötét cellában 20 napig bömböltették Eminemet és Dr. Dre-t - írta az El País című spanyol lap.

A hátborzogató ötlet Anthony Burgess Mechanikus narancs című regénye és főleg a belőle készült Stanley Kubrick-film kapcsán terjedt el a világ számos börtönében: ott ugyanis a gyilkos, "hipererőszakos", de agymosásnak alávetett főhősön egyik áldozata úgy áll bosszút, hogy bezárja egy padlásszobába és Beethoven IX. szimfóniájával bombázza. A módszert már az 1970-es években is használták: chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről. A művészeknek azonban elegük lett ebből és a Zero DB mozgalmon keresztül akarnak tiltakozni ellene. A kezdeményezők remélik, hogy hamarosan legalább 30 ezer csatlakozóval számolhatnak.