Depressziót okozhatnak az újévi fogadalmak

2009.01.01. 13:13

Az életmódváltoztatásra vonatkozó újévi fogalmak rosszat tehetnek az egészségnek - figyelmeztetett csütörtökön egy, a szellemi egészséggel foglalkozó brit jótékonysági szervezet. A Mind nevű szervezet azt tanácsolja, hogy fogadalomtétel helyett mozogjunk többet, menjünk ki a természetbe, tanuljunk valami újat, és segítsünk a közösségünknek – írja a Független Hírügynökség.

A Mind mindenkit arra ösztönöz, hogy ne tegyenek olyan fogadalmakat, amelyek testi tökéletlenségük javítását tűzik ki célul - mint például a fogyás -, mert az csak negatív önkép kialakulásához, elkeseredettséghez és könnyebb depresszióhoz is vezethet. A szervezet vezetője, Paul Framer elmondta, hogy képzelt hiányosságaink miatt büntetve magunkat megvalósíthatatlan célokat tűzünk ki magunk elé egy újévi fogadalommal, és amikor nem sikerült azt teljesíteni, még rosszabbul érezzük magunkat.

A szervezet a fogadalmak helyett mindenkit egyszerű, a szellemi jólétet elősegítő tevékenységek végzésére bátorít, mint például az endorfint (örömhormont) felszabadító testmozgás, az agyat stimuláló tanulás és a hangulatot bizonyítottan javító természetjárás.