150 éves a Big Ben

nef
2009.01.05. 11:10

Százötven éves idén a londoni Westminster toronyórája, népszerű nevén a Big Ben. Az évfordulót számos eseménnyel ünneplik Nagy-Britanniában, és máris működik hivatalos honlapja a www.bigben.parliament.uk címen - adta hírül az MTI.

London egyik leghíresebb szimbólumát, a viktoriánus korszak építészeti és műszaki mesterművét, amelyet 1859. május 31-én avattak fel, Edmund Beckett Denison tervezte. Denison eredetileg ügyvéd volt, de szenvedélyesen érdekelték az órák. Ő változtatta meg a harang óraművének eredeti tervét, hogy az másodpercre pontos legyen nagy mérete és az időjárási viszontagságok ellenére. Így született meg a Great Westminster Clock, azaz a Big Ben (a becenevet megrendelője, Sir Benjamin Hall felsőházi képviselő után kapta).

A Big Ben számára nem volt könnyű a kezdet. Éppen csak elhelyezték benne a harangot, kétszer is eltörött az öntvény, és emiatt Denisont kétszer is perbe fogták hitelrontás miatt. El is vesztette mindkét pert.

Az órát hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken húzzák fel kézzel, az eljárás több mint egy óra hosszat tart. Ha egy kicsit siet vagy késik, egy szerelő a helyzettől függően egy régi egypennys érmét tesz az ingára, vagy elveszi róla: elég ugyanis ez a kicsiny súlyeltérés, hogy lelassítsák vagy felgyorsítsák az óraművet kétötöd másodperccel.