Az anyós is Obamával költözik a Fehér Házba

2009.01.11. 13:37

Az Obama-családdal együtt a megválasztott amerikai elnök anyósa is a Fehér Házba költözik, hogy segítsen a szülőknek a gyerekek gondozásában. A leendő first lady anyja, Marian Robinson egyelőre csak átmenetileg, néhány hónapig fog segíteni az Obama-párnak a Fehér Házban, és később dönti el, hogy továbbra is Washingtonban marad-e - közölte Michelle Obama szóvivője.

Marian Robinson a hosszú és megerőltető elnökválasztási kampány alatt sokszor vigyázott unokáira, a 10 éves Maliára és a 7 éves Sashára. Hogy segíthessen nekik, banki tisztviselői állásából korábban nyugdíjba ment.

Nem ez volna az első eset, hogy nem csak a közvetlen család költözik az elnökkel, a Fehér Ház már korábban is otthont adott apósoknak-anyósoknak, a first lady testvéreinek, és szép számmal laktak ott elnöki unokatestvérek és unokák is hosszabb-rövidebb ideig - mutatott rá Robert Watson, az elnöki rezidencia történetének szakértője. Ulysses S. Grant elnök apósa például évekig hazajárt a Pennsylvania sugárút 1600-ba. Harry S. Truman feleségének anyja szintén beköltözött a Fehér Házba, s mivel nem kedvelte lánya férjét, a közmondásos anyós módjára sűrűn kritizálta. Dwight D. Eisenhower anyósa gyakran hosszú heteket töltött az elnöki lakhelyen, de nem nagyon zavarta veje munkáját, lányához hasonlóan ugyanis többnyire ő is délig aludt.

Beszámolók szerint Barack Obama kivételesen jó viszonyt ápol anyósával, aki imádja az unokáit, s ragaszkodott hozzá, hogy ő viselhesse gondjukat a kampányban, a szülők távollétében. Barack Obama választási kampánya egyik névtelen hősének nevezte felesége anyját, akivel együtt ünnepelt a választás éjszakáján.

Az anyós beköltözésével egyidejűleg vált ismertté, hogy az Obama-pár úgy döntött, megtartja a Fehér Ház konyhafőnökét, a Fülöp-szigeteki származású Cristeta Comerfordot, aki az első nő, egyben az első kisebbségi ezen a poszton. Michelle Obama külön méltatta, hogy Comerfordnak is van egy kislánya, és mindketten fontosnak tartják az egészséges táplálkozást.