Los Angelesben 66. alkalommal adták át helyi idő szerint vasárnap este az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjat. Egy indiai (mumbai) fiatalemberről, a Legyen Ön is Milliomos vetélkedő győzteséről szóló Slumdog Millionaire című film tarolt a Beverly Hilton Hotel báltermében tartott gálán. Megkapta egyrészt a tavalyi év legjobb filmjéért járó díjat, a rendezője, Danny Boyle pedig átvehette legjobb rendezésért járó Arany Glóbusz szobrocskát - írja az MTI.

A film forgatókönyvírója, Simon Beaufoy is, illetve a film zenéjének szerzője, A.R.Rahman is a legjobbnak bizonyult saját kategóriájában. A tavalyi év legjobb filmvígjátéka Woody Allen rendezésében a Vicky Cristina Barcelona című film lett. A Beverly Hills-i gálán kétszer vehette át az Arany Glóbusz szobrocskát Kate Winslet. A Titanic című filmmel befutott színésznő megnyerte a legjobb női filmszerep kategóriáját a Revolutionary Road (A szabadság útjai) című filmdrámában nyújtott alakításáért (egy boldogtalan háziasszonyt játszott), és átvehette a legjobb női mellékszerepért járó díjat is a The Reader (Felolvasó) című filmben játszott szerepéért. A legjobb férfi főszerepért Mickey Rourke kapta a díjat a filmdráma kategóriájában. Rourk a The Wrestler (A birkozó) című filmben csillogtatta meg színészi képességeit, egy "fakuló" sportcsillagot alakítva.  

Nézzen celebeket!

 

 

A legjobb férfi mellékszerepért járó díjat post mortem kapta Heath Ledger, aki a The Dark Knigth (A sötét lovag) című Batman-filmben játszotta a gonosz Joker szerepét. Ledger egy éve halt meg véletlen gyógyszer-túladagolásban. A film a tavalyi év legnagyobb kasszasikere volt Észak-Amerikában. A díjat Heath Ledger helyett a film rendezője, Christopher Nolan vette át, a gála résztvevői állva ünnepelték az elhunyt színészt. A legjobb betétdalért járó Arany Glóbusz szobrocskát Bruce Springsteen vehette át, az hatvanadik életévét taposó rockzenész a The Wrestler (A birkózó) című daláért kapta a díjat, amely az azonos című filmben hallható. A tavalyi év legjobb animációs filmje egy kiöregedett robot románca, a Wall-E cím rajzfilm lett. A legjobb filmsorozatért járó aranyglóbuszt a John Adams című történelmi tévéfilmsorozat kapta, amely a Függetlenségi Nyilatkozat egyik szerzőjéről, az Egyesült Államok első alelnökéről, második elnökéről szól. A legjobb külföldi filmért járó díjat a Waltz With Bashir (Keringő Basírral) című izraeli animációs film kapta, amely az 1982-es izraeli-libanoni háború eseményeit mutatja be.