Száztíz éve, 1899. január 17-én született minden idők egyik legismertebb bűnözője, Al Capone - adta hírül az MTI. Az előnytelen külsejű, kövérkés, kopaszodó, sebhelyes arcú gengszter a húszas években az öt legismertebb amerikai közé számított és kiérdemelte az első számú közellenség titulusát is. Nagyságát mi sem mutatja jobban, mint hogy eme veszélyes szakmában ritka módon ágyban, párnák között érte természetes halál.

Szülei Nápolyból kerültek New York szegénynegyedébe, Alphonse kilenc gyermekük közül negyedikként látta meg a napvilágot. Az iskolát hat elemi után abbahagyta, inkább egy bűnbandához csatlakozott. Kezdetben biztosítási (zsarolási) ügyekkel, bordélyházak ellenőrzésével foglalkozott, egy ilyen intézményben szerezte azt a vágást is, amely miatt a Sebhelyes arcú gúnynevet kapta. 1919-ben főnökével, John Torrióval együtt Chicagóba tették át székhelyüket, itt érte őket 1920. január 16-án a szesztilalom elrendelése. A képmutató intézkedés új távlatot nyitott az alvilág előtt, amely a prostitúció és a szerencsejáték mellett immár az alkoholcsempészetből is búsás jövedelemet remélhetett.

 

A két New York-i gengszter hamar a helyzet magaslatára emelkedett: likvidálták a jobbára csak bordélyaival törődő helyi maffiavezért és azokat a vetélytársaikat, akik nem voltak elég bölcsek ahhoz, hogy önként visszavonuljanak. Torrio 1925-ben, miután túlélt egy merényletet, a kórházból a börtönbe, majd Olaszországba vonult vissza, az ifjú Al Capone pedig Chicago teljhatalmú ura lett. Szabályszerűen megvette a városi közigazgatást, övé volt a szeszkereskedelem, a szerencsejáték és a prostitúció minden bevétele, vagyonát 100 millió akkori dollárra becsülték. Amerika első számú közellensége békésen szivarozva járta páncélozott kocsiján Chicago utcáit, jótékonykodott és interjúkat adott, életbiztosítást azonban nem sikerült kötnie.

A legendás bűnözőt végül adócsalás vádjával fogták meg, 1931 júniusában letartóztatták és 11 esztendei börtönbüntetésre, valamint 80 ezer dollár büntetésre ítélték. Elkobzott páncélozott Cadillac kocsija Roosevelt elnököt szolgálta tovább.

Al Capone az újonnan épült Alcatraz egyik első foglya lett, a rácsok mögül csak 1939 végén szabadult. A börtön kapuján azonban már nem az alvilág fejedelme, csak egy emberi roncs lépett ki. Birodalma szétesett, őt magát fiatalon szerzett és elhanyagolt vérbaja tette tönkre. Életének utolsó nyolc évét teljes visszavonultságban töltötte floridai birtokán, mígnem 1947 januárjában elvitte egy könyörületes agyvérzés.