A 75 éves Jean-Paul Belmondo szívszorító visszatérésének lehetnek tanúi a francia nézők Francis Huster Egy ember és kutyája (Un homme et son chien) című filmjének e heti bemutatásával, hét évvel a színész agyvérzése és hosszú, még ma is tartó rehabilitációs kezelése után, amely során megpróbáltak beszéd- és mozgásnehézségein segíteni - írta az MTI. A francia sztár, aki pályafutása során számtalanszor alakított vakmerő figurákat, és mutatott be nyaktörő, veszélyes mutatványokat, most új oldaláról mutatkozik be: egy lélektani drámában. Ezúttal egy, az utcán máról holnapra élő, az élettől megsebzett öregembert játszik, akinek egyetlen társa a kutyája.

A filmet maga Belmondo azoknak a fiatal fogyatékosoknak ajánlja, akikkel találkozott gyógyulása során. "Megtapasztalhattam, hogy húszéves fiatalok sokkal rosszabb állapotban voltak, mint én. Amikor elhagytam a kórházat, megesküdtem, hogy harcolni fogok azért, hogy megmutassam nekik: lehet még valamit tenni. Nem tudtam, mi lesz az, de megvolt bennem az akarat. Végül is ez a film lett. Nekik csináltam". 

Belmondo agyvérzése ellenére semmit nem vesztett színészi képességeiből: játéka hiteles, és annál is inkább felkavaró, mivel nem titkol el semmit valós állapotából. "Ez a film nem hasonlít semmire, amit eddig csináltam. A közönségnek kell megítélnie" - tette hozzá a színész, aki Carlo Battistinak Vittorio De Sica A sorompók lezárulnak (Umberto D.) című filmjében alakított figuráját játssza újra. "Nem a dicsőség miatt döntöttem a visszatérés mellett, hanem azért, mert magamra ismerek ebben a szép történetben, amelyet átitat egy sokat megélt ember méltóságával és becsületével, aki látszólag a végét járja, de talán talál még valami reményt a létezésben" - mondta a francia színész.

"Ezt a szerepet vagy Belmondo játszhatta el, vagy senki. Csak ő személyesíthette meg ezt a soha le nem győzött, mindenből talpra állt lényt. Ez maga az igazi Jean-Paul, amilyen az életben" - jelentette ki a rendező, Francis Huster, akinek ez a második rendezése. Az Egy ember és kutyája stábjában Belmondo számos neves pályatársa tűnik fel rövid időre, köztük Max von Sydow, Pierre Mondy, Robert Hossein és Francoise Fabian. Ugyancsak megható az öreget gondozásba vevő fiatal háztartási alkalmazott szerepében Hafsia Herzi, aki a legnagyobb reménység César-díját kapta 2008-ban.

Huster reméli, hogy sikerül elkészíteni Norman Jewison 1965-ös Cincinnati Kid című filmjének remake-jét is Belmondóval és Jean Dujardinnel a főszerepben. Az eredetiben az öreg pókerjátékost Edward G. Robinson, a fiatalt Steve McQueen játszotta. Belmondo utoljára 2001 júliusában forgatott. Akkor Philippe de Broca bízta rá az Amazon című film egyik főszerepét.