A saját nyakát tekerte ki a kijevi állatkert zsiráfja - állapította meg a napokban elpusztult állat boncolását végző orvoscsoport. Oleg Melnyik kandidátus szerint ilyen fatális baleset voltaképp bármelyik állatkerti zsiráffal előfordulhat. A kijevi állatkert Ráma névre hallgató zsiráfja még a hét közepén pusztult el.

 

A kifutó földjén fekvő és hosszú órákig agonizáló állat gondozói kezdetben mérgezésre gondoltak, mert nem sokkal korábban végeztek rágcsálóirtást a kert területén. A zsiráf életét a kiérkező állatorvosok nem tudták megmenteni - nyilatkozta a Radio Kijev szombat reggeli műsorában Andrej Maruncsin, az állatkert vezető állatorvosa.

 

A további vizsgálatok elvégzése érdekében Ráma testét átadták a Kijevi Állatorvosi Intézetnek, ahol a boncolás során kiderült: a zsiráf a saját nyakát tekerte ki. Egy ilyen törésnek millió oka lehet, s úgyszólván bármelyik fogságban élő zsiráffal előfordulhat. Lehet, hogy az állat egyszerűen megcsúszott a jeges talajon és elesett, de a nyaki gerince a sajátos anatómiai felépítése miatt akár egy hirtelen fordulat következtében is elroppanhatott. (FH)