Ausztrália vasárnap a legveszélyeztetebb, vagyis a kipusztulás közelébe került fajok listájára tette fel a világ legnagyobb teknősét, a kérgesteknőst. A fajt a túlhalászás, a tojásaiért és a húsáért folytatott gátlástalan vadászat sodorta a kihalás szélére.

A kérgesteknős a legnagyobb élő teknős a világon. Igazi tengeri állat. Páncélját sima bőr borítja, amelyen hét, jól kivehető, hosszú barázda található. Az angol neve kifejezőbb: leatherback turtle, azaz bőrhátú teknős. Ezt a nevét a legfőbb jellegzetességéről kapta.

A kérgesteknős egyes egyedei elérhetik a 185 cm-t és a 637 kg-ot; emberhez viszonyítva a hossza kb. megegyezik egy magasabb ember magasságával, azonban a súlya annak hatszorosa.

A kérgesteknős egyike azon növény- és állatfajoknak, amelyek veszélyeztett státust, így szigorú védelmet kaptak a munkáspárti ausztrál kormány környezetvédelmi miniszterétől, Peter Garrett-től. Az 56 éves tarfejű miniszter egykor az 1973-ban alakult és 2002-ben feloszlott Midnight Oil nevű együttes énekese volt, a zenekar szövegei már akkor is erősen környezetvédelmi témájúak voltak.