Nem igaz, hogy a halaknak csak pár másodpercnyire tart ki az emlékezetük, akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra - ismerteti az MTI izraeli kutatók felfedezését.

A haifai Institute of Technology Tecnion tudósai a tengerben ketrecben tartott halakat hozzászoktatták ahhoz, hogy akkor kapnak enni, amikor megszólal egy speciális hang. Egyhavi tréning után a halakat visszaengedték a tengerbe, majd négy hónap után újra megszólaltatták ezt a bizonyos hangot. Meglepetésükre minden egyes kísérleti hal visszatért arra a helyre, ahol a ketrec volt.

A felfedezés jelentősége, hogy olcsóbbá teheti a haltenyésztést. A világ nagy részében elterjedt módszer víz alatti ketrecben tartani és nevelni a piacra szánt tengeri halat. Ez elég költséges és sok helyen tilos is a halak által kibocsátott koncentrált nitrogénszennyezés miatt. A kísérlet szerint azonban lehetséges alternatív megoldás: a halakat szoktatás után ki lehet "csapni" a nyílt tengerre, ahonnan a hang hazacsalja őket enni, ha pedig elérik a megfelelő méretet, kezdődhet a lehalászás.

A múlt évben egy ausztrál diáklány mutatta ki egy kísérlettel, hogy az aranyhalak emlékezete sem túl rövid, legalább egy hétig megmarad. Ő minden etetéskor egy kis villogó lámpát helyezett az akváriumhoz, aztán, amikor a halak a két jelenséget összekapcsolták egymással, egy hetes szünetet tartott, majd újra odahelyezte a lámpát és halak azonnal a közelébe úsztak - írta a La Repubblica című olasz napilap.