Tolószékben szabadul a Nagy Vonatrabló

2009.01.18. 15:10

Hamarosan szabad ember lesz minden idők leghíresebb vonatrablója, az idén 80 éves Ronnie Biggs. Mivel azonban pénze már rég elfogyott, egészsége pedig megrendült, a tolószékbe kényszerült Biggs egy brit nyugdíjasotthon lakója lesz. 

Az idén 80 éves Ronald Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg hamis tilos jelzéssel a Brit Királyi Posta Glasgow-ból a londoni Euston pályaudvarra tartó értékszállító szerelvényét, amelyről társaival 2,6 millió akkori fontot emelt el; a 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 milliót (a jelenlegi árfolyamon csaknem 12 milliárd forintot) érne.

Fegyver ugyan nem dördült el az újkori brit kriminalisztika leghíresebb bűncselekményében, de Jack Millst, a postavonat vezetőjét nyomorékká verték. A banda még a rablás évében lebukott, és Biggs harminc esztendőre szóló beutalóval vonult be a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönébe.

Itt azonban nemhogy harminc évet, de harminc hónapot sem húzott le: 1965-ben - a klasszikus módszerrel, kötélhágcsón, az ablakból leereszkedve - megszökött. Párizsi és ausztráliai kitérővel Rióban telepedett le, ahol felvette a brazil állampolgárságot, és családot is alapított.

A hazájában azóta is csak a nagy vonatrablóként emlegetett Biggs nem véletlenül választotta ezt a országot, Brazíliában ugyanis többszörös védelmet élvezett a meg-megújuló brit kiadatási igényekkel szemben. A két ország között nem volt kiadatási egyezmény, ráadásul Biggsnek gyermeke is született, márpedig a brazil törvények egyenesen tiltják a kiskorúakat nevelő gyanúsítottak kiszolgáltatását külföldi államoknak. Biggsről több dokumentumfilm is készült, a Great Rock and Roll Swindle című filmjük kapcsán a Sex Pistols is meglátogatta, sőt közös számot is készítettek. A legendák szerint a sikertelen jogi próbálkozások után egy ízben titokzatos körülmények közepette még elrablásával is megpróbálkoztak, de a máig ismeretlen kilétű zsoldosok csak Barbadosig jutottak vele, ahonnan megint meglépett.

Biggs egészségi állapota azonban kora előrehaladtával megrendült, időközben fia is nagykorú lett, ráadásul a zsákmányolt pénz is elfogyott, így 2001-ben úgy döntött: elég a bujdosásból, és hazatér. Az öreg bűnözőnek a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap bérelt - a hazatérésről szóló exkluzív sztori fejében - magánrepülőgépet, amely a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.

A brit igazságszolgáltatás a megtért szökevény előrehaladott kora ellenére sem látott okot az ítélet megsemmisítésére, így Biggs - aki tovább volt szökésben, mint amennyit börtönben kellett volna ülnie - ott folytatta a büntetés letöltését, ahol 36 évvel korábban "felfüggesztette".

A News of the World, a The Sun hétvégi testvérlapja azonban vasárnap azt írta: Biggs most már olyan rossz egészségi állapotba került, hogy hamarosan kiengedik. A lap bennfentes forrása szerint a vonatrabló többszöri szélütés után sem járni, sem beszélni nem tud, betegsége tolókocsiba kényszeríti. Várhatóan augusztusban szabadul, és utolsó éveit egy londoni idősotthonban tölti.