A múlt héten történt három ausztrál cápatámadás világszerte felborzolta a kedélyeket, pedig a cápák sokkal nagyobb veszélyben forognak, mint az emberek - évente több millió cápa pusztul el az ember miatt - írta az MTI. A kereskedelmi halászat és a cápauszonyleves iránti kereslet akár százmillió cápa legyilkolásához is vezethet egy évben. Ez alól a veszélyeztetett fajok sem képeznek kivételt.

A cápák ezzel szemben úgy tűnik, nem szeretik az emberhúst. A cápatámadások csupán elenyésző hányada során ette meg végül áldozatát a cápa - nem úgy, mint a szárazföldi ragadozók, például a tigris vagy az oroszlán. Az ember ugyanis elég csontosnak számít, mondjuk egy hájas fókához képest. A cápa általában, miután megharapja az embert - és rájön, hogy nem a legtáplálóbb étel -, odébbáll. Sajnos azonban méreténél fogva ez az egyetlen harapás is könnyen halálosnak bizonyulhat a fokozott vérveszteség miatt

A Nemzetközi Cápatámadási Adatbázis szerint 2007-ben csupán egy halálos cápatámadás történt. 2000 és 2007 között évente átlagosan öt haláleset fordult elő. Az adatbázis honlapján olvasható, hogy nagyobb az esélye annak, hogy például közúti balesetben haljon meg az ember, amíg a tengerhez ér. A cápatámadások zöme azonban nem a hírhedt ausztráliai vizekben történik, hanem Észak-Amerika, ezen belül is leginkább Florida partjai előtt. 2007-ben ott ötven esetben támadott cápa emberre, míg Ausztráliában csupán tizenhárom alkalommal, és ezek közül egyik sem volt halálos.

Florida és Ausztrália között az a nagy különbség, hogy utóbbi cápái sokkal nagyobbak, így több a halálos támadás. 1990 és 2007 között Ausztrália tizenkilenc, Florida csupán négy ilyen esetet mutathatott fel. Mivel egyre többen és hosszabb ideig keresik fel a tengerpartot rekreációs céllal, több támadástól is kell tartanunk - áll az adatbázis honlapján. A cápapopuláció azonban hanyatlik - ez elméletileg csökkentené az ember és a cápa találkozásának esélyét. Ausztrália partjai előtt ugyanakkor egyre több cápa figyelhető meg az elmúlt években - a partmenti vizek ugyanis tisztábbak, így a cápák a parthoz közelebb vadásznak.

Az emberre csupán mintegy kéttucatnyi cápafaj jelenthet veszélyt méreténél és fogainál fogva. Ezek közül is legagresszívabb a fehér cápa, a szirti cápa, a tigriscápa és a pörölycápa - az ausztrál esetek zömében e fajok voltak a "tettesek". A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett listája harminc cápafajt sorol fel, köztük a fehér cápát.