Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó nyitja meg az idei CeBIT-et, a világ legnagyobb információtechnológiai és telekommunikációs vásárát, közölték a hannoveri vásár szervezői szerdán.

Arnold Schwarzenegger március 3-án, a szakmai rendezvényeket követő első nyilvános napon érkezik a CeBIT-re, amelynek idén Kalifornia a díszvendége. A tervek szerint a kormányzó nyitja meg a rendezvényt, majd másnap elkíséri Angela Merkelt a hagyományos vásári kancellárkörsétára. "Schwarzenegger megígérte, hogy mindenképpen eljön, hacsak nem lesz erdőtűz vagy földrengés Kaliforniában" - mondta a CeBIT szóvivője, akit azzal kapcsolatban kérdezett a ddp német hírügynökség, hogy a Németországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Germany) szerdán bejelentette, hogy idén a kaliforniai kormányzót tüntetik ki a Transzatlanti Partnerség Díjjal (Transatlantic Partnership Award), és a CeBIT-en adják át neki az elismerést.

A kamara az egykori filmsztár környezetvédelmi és energiaügyi elkötelezettségét, és a transzatlanti kapcsolatok fejlesztésében kifejtett munkásságát ismeri el a díjjal. "Arnold Schwarzenegger nemcsak a modern környezeti politika úttörője, hanem példamutató hídverő az Egyesült Államok és Európa, illetve Németország között" - áll az AmCham Germany közleményében.

Schwarzenegger kormányzó egyebek között azon dolgozik, hogy háztetőkre szerelt napelemekkel 2018-ra egymillió otthon energiaszükségletét fedezzék megújuló forrásból Kaliforniában, és keresztülvitt egy törvényt, amely 2020-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékos csökkentését irányozza elő az amerikai szövetségi államban. (MTI)