Ahogyan már korábban megírtuk, csendben zajlott a szavazás arról, ki is képviselje hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntési folyamattal, sőt a zsűrivel sem elégedett a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, vagyis a SZERZŐK. „Érthetetlen számunkra, hogy az Európa-szerte népszerű dalverseny nemzeti indulójának kiválasztását Magyarországon miért zárt ajtók mögött bonyolítják le. Az Eurovízió küldetése alapvetően a nemzetek közötti dalok versenyeztetése lenne, amely a közönség szórakoztatására hivatott”, idézte az MTI Czutor Zoltán, a SZERZŐK elnökének közleményét.

A szervezet a döntési folyamattal sem ért egyet, ugyanis a 105 pályázó hónapokig dolgozott a pályaművekkel, majd a “rangsorolást olyan zsűri végezte, amely vélhetően nem rendelkezett annyi idővel, hogy méltó módon véleményt alkothasson a szerzők alkotásairól”, írta Czutor, majd hozzátette, az ítészek néhány óra alatt lezavarták a szavazást, aminek az eredménye egyébként hamar megváltozott. A győztesnek kihirdetett Markról ugyanis időközben kiderült, az általa előadott szám dallama már hallható volt egy svéd televíziós műsorban, ez pedig kizáró ok. A zsűri ezután döntött úgy, hogy a májusi versenyen Tompos Kátyával, a Nemzeti Színház színművészével képviseltetik Magyarországot, aki a Valami Amerika 2 betétdalával, a Magányos csónakkal nevezett.

A társaság a zsűritagok - Harsányi Levente, Lengyel Zsolt, Szulák Andrea, Gundel Takács Gábor, Szűts László - szakmai kvalitását is vitatja, és azzal sem értenek egyet, hogy a közönségnek nem volt beleszólása a választásba. “Kérjük az illetékeseket, hogy tegyék lehetővé a dalok megismerését és nyilvános bemutatását az Eurovíziós Dalverseny hírnevéhez méltó keretek között, akár utólag is."

A SZERZŐK egyébként tavaly novemberben alakult. A 41 tagot számláló egyesület elnöke a Belmondo zenekar frontembere, Czutor Zoltán, tag többek között Presser Gábor, Lovasi András, Pély Barnabás, Bolyki Balázs, Viktor Máté és Mester Tamás. A SZERZŐK legfontosabb célkitűzése a magyar szerzők műveinek népszerűsítése.