Brit tudósok műszeres vizsgálattal elemezték nemzeti eledelük, a fish and chipsnek (sült vagy rántott hal hasábburgonyával)illatát. Ami a járókelőket csábító illatban van: a barnacukros olvasztott vaj aromája, a hagyma szaga - és a vasalódeszkáé.
A Leedsi Egyetem kutatói gázkromatográfiás tömegspektrométerrel elemezve a fish and chips szagát 46 összetevőt különítettek el. Majd laikusokkal neveztették meg az egyes komponenseket. Ők legtöbbször a vasalódeszka, a barna cukorral kevert olvasztott vaj, a kakaó, a hagyma, virágok és sajt szagát fedezték fel a mintákban.
Dr. Graham Clayton szerint az egyszerű hasábburgonyának nem egyszerűen hasábburgonya-illata van, az aroma sokkal komplexebb. "Mint a finom parfümök esetében, a chipseknél is különféle aromakombinációk érhetők el" - állapította meg az egyetemi kutató.
Clayton felvetette, hogy a hasábburgonyát - amelyet a britek még francia sült krumplinak is neveznek - ugyanolyan tisztelettel kellene övezni, mint a bort Franciaországban vagy Olaszországban. "A chips aromaprofilja szempontjából kulcsfontosságú a felhasznált burgonya, az olaj és a sütés hőfoka, valamint a fűszerezés" - állapították meg a kutatók. (FH)