Václav Klausnak gyakran nem tetszik, amit a bulvársajtó ír róla, s olykor úgy érzi, szívesen "megfojtaná" az írás szerzőjét. A cseh államfő erről hétfőn Prágában sajtóértekezleten beszélt azután, hogy a Hradzsinban megbeszélést folytatott Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnökkel.

A tárgyalások tartalmáról tájékoztatva Klaus elmondta: nem meglepő számára, hogy a szlovákiai elnökválasztási kampány keretében Gasparovicnak is szembe kell néznie a bulvársajtó támadásaival. "Ezek természetesen abszurd dolgok. Nagyon inkorrekt és nagyon rossz, hogy tovább csökkentik a politikai kultúra színvonalát és nyugtalanságot keltenek a lakosság körében" - jelentette ki Klaus azzal, hogy az ilyen információkkal időnként maga is szembesül. "Egy elnökválasztási kampányban ezt ki kell bírni" - húzta alá Klaus.

A szlovák államfő, aki az elmúlt hetekben a korábbi beszédeiben is előforduló nyelvbotlásoknál jóval nagyobb számú bakival hívta fel magára a figyelmet, a szlovák bulvársajtó azt írja: nem kizárt, hogy ez nem a lámpaláz, hanem az Alzheimer-kór következménye. A Novy Cas és a Plus 7 Dní lapok értesüléseit az elnöki iroda határozottan cáfolta. Ennek ellenére a téma bekerült a köztudatba és a sajtóba. Ivan Gasparovic most Prágában azt állította, hogy őt ezek az egészségi állapotát taglaló-elemző írások hidegen hagyják, nem érdeklik. "Szóbeli vagy másfajta vitába szállni az ilyen emberekkel kampányidőszakban nincs értelme. A választások előtti időt mindig azok is kihasználják, akik harminc ezüstért bármit leírnak" - jelentette ki a politikus. "Én nem hiszem, hogy ön mosolyogni tud ezen. Én az ilyen pillanatokban, amikor valami abszurd dolgot olvasok magamról, a legszívesebben megfojtanám az érintett újságírót" - reagált szlovák kollégája szavaira Klaus.