Mégsem lép fel a február 22-i Oscar-gálán Peter Gabriel, akinek Down to Earth című száma is a legjobb betétdalért járó díj jelöltjei között van. A brit zenész ezt pénteken tette közzé weboldalán, ahol azzal indokolta távolmaradását, hogy a gála rendezői mindössze 65 másodpercnyi produkciót engedélyeztek számára. "Feltételeztük, hogy teljes terjedelmében adhatom elő a dalt" - fogalmazott az énekes, majd így folytatta: a producerek azonban átalakították a számot. Így végül úgy döntött, visszavonja a fellépését az ünnepségen.

"Kicsit szerencsétlen ez így, mert annak ellenére, hogy a dalírók csak kis szerepet vállalnak az egész filmkészítési folyamatban, mégis nagyon keményen dolgoznak, és úgy vélem, hogy megérdemlik, hogy helyet kapjanak a gálán" - vélekedett Gabriel. Mint írta, ő már "elég vén" ahhoz, hogy egy kis tiltakozás ne ártson neki, ám számos más művésznek nem ilyen egyszerű a helyzete.

Peter Gabrielt a Wall-E című animációs film betétdaláért, a Down to Earth című számért jelölte a kitüntetésre az Amerikai Filmakadémia. A kategória másik két jelöltje a "Jai Ho" és az O saya című dal - mindkettő a Slumdog Millionair (Gettómilliomos) című filmben hangzik el. (FH)