A majmoknál sokrétű a kurkászás szerepe - nemrég derült ki például, hogy a jávai majmok a szexért különböző időtartamú kurkászással fizetnek. Most a minnesotai egyetem majomkutatói felfedezték, hogy diplomáciai szerepe is van - írta az MTI.

Azok a kistermetű csimpánzhímek, amelyek különösen szorgosan ápolgatják fajtársaik szőrzetét, csekély testi erejük ellenére is jó eséllyel pályázhatnak vezérszerepre csapatukban. A kutatók tíz éven keresztül figyelték meg egy tanzániai nemzeti park csimpánzait. A majmok különböző taktikákat alkalmaztak, hogy alfaállat - falkavezér - váljék belőlük. Egy nagyobb termetű vezérhím riválisait testi erejével győzte meg, egy kisebbik azonban úgy tett szert közkedveltségre, hogy fajtársai szőrzetét különösen nagy szorgalommal kurkászta. Egy közepes termetű egyed keverte a két módszert, és szintén sikeresnek bizonyult.

"A csimpánzoknál a szövetségesek keresése is sikerre vezet" - erősítette meg Kevin Langergraber antropológus, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója a Der Standard című osztrák lapnak. "A kurkászásnak igen fontos szociális szerepe van náluk. A csimpánzok kosz és rovarok után kutatva ujjaikkal átfésülik társaik szőrzetét, és kiszedegetik a benne élősködőket. Ezzel egy időben masszázst is végeznek, amely kellemesen ellazítja a partnert."

Hormonális vizsgálatok kimutatták, hogy eközben a stressztől is megszabadulnak az állatok. "Az is ismert, hogy a kurkászás tartja életben a szociális viszonyokat. Amelyik csimpánz a másikat kurkássza, azt reméli, hogy ezt követően az megosztja vele élelmét. Vagy éppen koalíciós partnert keres ahhoz, hogy alfaállat válhasson belőle." Langergraber szerint a csimpánzok ébrenléti idejük akár egy ötödét is "elkurkásszák".